• Nela Kacmarcik - Maduna

Šta iz prvih 100 dana Misije Moguće zaključujem o traženju posla, sa ili bez iskustva?

Updated: Oct 24Traženje posla je takođe posao, i bila sam toga svjesna kad sam se odlučila za promjenu karijere sa svojih 50 godina života, od čega više od polovine spada u radno iskustvo. Prvo što mogu reći je da potpuno razumijem neizvjesnost nezaposlenosti, i osjećaj straha pred nepoznatim. Nikad nisam prestala da učim i educiram se, pa sam i to vrijeme pauze koristila da zadovoljim svoj apetit prema osvajanju i usvajanju novih znanja. Nisam, ipak, imala iluzije da će mi samo učenje, diplome i certifikati otvarati nove prilike. Odlučila sam se za akciju, kreaciju i eksperiment. Tako je nastala moja Misija: Moguće.


Svojim ritmom, svaki četvrtak u 4 objavljujem desetominutne video interviewe - o životnim i profesionalnim iskustvima, sa porukama “mlađim sebi”. Neke od sugovornika sam poznavala od ranije, a neke sam upoznala upravo kroz ovaj eksperiment. Svaka je priča zanimljiva i vrijedna na svoj način, a ja nastavljam sklapati taj mozaik sa idejom da te lekcije pretvorim u praktičan mentorski program za mlade na početku karijere. Do tada, nastavljam istim ritmom, i šaljem premijerna izdanja mailom na prijavljene adrese, a tekstualne verzije postavljam na blog.


Nakon prvih stotinu dana, dajem sebi za pravo da podvučem crtu i sumiram nekoliko naučenih lekcija.


  • Kreiranje “nečega iz ničega” jeste zahtjevno, ali i inspirativno. Pored toga, kreira interes i kod onih koji su uključeni, i kod onih koji tome svjedoče.

  • Realizacije ideja ne moraju biti zahtjevne. Ponekad je dovoljno malo vremena, internet i spremnost na grešku. Mladima koji počinju profesionalni put često su ovo i jedini raspoloživi resursi.

  • Aktivnost na internetu i kreiranje sadržaja generiraju interes i povećavaju vidljivost. Za nekoga ko traži posao, to može biti jako korisno, pogotovo ako nema prethodnog iskustva.

  • Bezbroj je tema i mogućnosti o kojima se može kreirati originalan sadržaj. Svako od nas ima različite interese, iskustva i perspektive. Možda je u ovom smislu zapravo najteže odabrati fokus i zadržati kontinuitet.

  • Sa kreiranjem sadržaja, dijeljenjem online prostora, i aktivnošću, otvaraju se i nove prilike, ideje i poznanstva. Sve su ovo elementi za bolje pozicioniranje naspram poslovnih prilika.

  • Teško je zadržati fokus i ostati dosljedan, bez obzira na okolnosti. Okruženi smo bezbrojnim idejama, mogućnostima, ponudama i zahtjevima, gledamo vijesti, zabavljamo se, pratimo medije. Ipak, samo dosljednost i kontinuitet mogu kreirati prepoznatljivost online - u protivnom, utapamo se u bezličnoj masi.


Na kraju, najvažnija lekcija - moguće je!


Misija: Moguće nastavlja istim tempom, svakog četvrtka u 4 nove epizode, nova snimanja krajem narednog mjeseca, uz ponudu mladima koji traže prve poslove - da uče od naših iskustava - i da, umjesto čekanja, kreiraju svoje Misije: Moguće. Na moju pomoć svakako mogu računati.


Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.


Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.


Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.


Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.


Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.
49 views0 comments
 
šta ja isplaniram (640 x 640 px).png

ZAŠTO NAZIV MISIJA MOGUĆE?

Osim što zvuči poznato, naziv predstavlja izraz životne filozofije svih koji doprinose ili koriste ovu platformu. Ne prepuštamo se naučenoj bespomoćnosti, ne očekujemo da nam neko ponudi rješenja i preuzme odgovornost. Radimo ono što je u našoj moći, pomažemo jedni drugima i radujemo se uspjehu svakoga ko doprinosi boljem svijetu za sadašnje i buduće generacije.


Mnogo mladih ne dobija prave poslovne prilike nakon završenog obrazovanja i zato ne uspijeva pokazati svoj puni potencijal. Oglasi za posao traže iskustvo koje nisu uspjeli steći uz obrazovanje. Sa druge strane, generacija iskusnih stručnjaka treba pomoć da svoje znanje i iskustvo zabilježi i prenese što širem krugu, a digitalni sadržaji su za to najbolji način.

Međugeneracijska sinergija u planiranju, kreiranju i distribuciji digitalnih sadržaja zasnovanih na znanju jedan je od najboljih načina za napredak prema realizaciji CIljeva održivog razvoja.

 
Image by Ryoji Iwata

DOBRO DOŠLI U MISIJU MOGUĆE!

Otkud i zašto Misija Moguće?

Inspiraciju za Misiju Moguće pronalazimo u vlastitim iskustvima – malim i velikim pobjedama. Mozaik poruka “mlađima sebi” zasnovan je na životnim iskustvima i lekcijama naučenim iz strahova, sumnji, i realnih izazova. Imajući na umu generaciju koja tek započinje životni i profesionalni put, vjerujemo da su međugeneracijska sinergija i kreiranje digitalnih sadržaja zasnovanih na znanju - najbolja rješenja.


Ne samo kroz Akademiju i Mentorski program, nego i seriju savjeta, želimo kreirati online prostor koji će uvezati sve koji vjeruju u obrazovanje, razumne rizike i poduzimanje onoga što je u našoj moći sa svije učinimo boljim.


Misija Moguće mladima pruža prilike da savladaju prepreke, steknu iskustvo i pokažu svoj potencijal. Iskusnim stručnjacima, poduzetnicima i aktivistiima koji žele dati doprions realizaciji CIljeva održivog razvoja, daje mogućnost da biraju i angažiraju odgovarajuće mlade pomoćnike i pripravnike koji će im biti korisni i isplativi od prvog dana.