• Nela Kacmarcik - Maduna

Gordana Dadić: U životu je moguće iskoristiti svako znanje i iskustvo koje steknemo

Updated: Oct 24


Gordana Dadić je netipična umirovljenica iz Zagreba. ,,Umirovljenica sam, ali ne mislim da me to definira kao osobu. Mislim da je to razdoblje u mom životu, a vjerovatno i u životu drugih ljudi.''

U mirovinu je otišla vlastitom odlukom. Bilo joj je "dosta rada za poslodavca" i razmišljala je o tome šta bi mogla raditi u mirovini."Radni elan me je držao i tada, a drži me još i sada. Cijeli svoj radni vijek sam radila poslove koji su bili administrativne prirode. Od tajničkih poslova, prilično davno, do posla rukovoditeljke poslovne administracije, u zadnjih desetak godina prije odlaska u mirovinu. Onda, razmišljajući o tome šta bih mogla raditi u mirovini, a da zadržim mirovinu, ostala sam u onom djelu koji zapravo najbolje poznajem."


Odlazak u mirovinu joj je stvorio dosta slobodnog vremena, ali i donio značajno manje prihode. Gordana je razmišljala kako bi od svoje ideje mogla napraviti posao, koji bi joj mogao i trebao donositi nekakav prihod i došla je na ideju da to bude online aministrativna podrška.


"Tako sam ja to sve složila, prije 3, 4, 5 godina i pustila to da stoji, jer tu je bilo milijun pitanja. Kako i na koji način ću pronaći kupce za taj moj proizvod, da li će itko iz poduzetničke ili privatne domene biti zainteresiran za rad i za primanje usluge od žene koja je u mirovini..."


Međutim, čim je ideju pustila malo na stranu, stvorila se prilika da ponudi svoju uslugu. U to vrijeme je vježbala u obližnjoj vježbaonici i primijetila je da trenerice potroše jako puno vremena upisujući podatke o članovima, da to stvara gužvu, a na neki način i utiče na njihovu produktivnost. Poslije nekog vremena pitala je vlasnicu vježbaonice da li bi ona bila zainteresirana da joj pomogne u tim poslovima, radeći od kuće. Njen pristanak je bio početak cijele priče.


"Rekla mi je da je to super, jer uz pet trenera nije u mogućnosti zaposliti još i administatora i tako sam ja počela raditi. Digitalno, online sam vodila članarine. Radili smo vrlo lijepo nekoliko godina, onda su se ti poslovi raširili i tu se nekako začela moja mala poslovna ideja Rentajte administatora - jedan sat, jedan dan, jedan mjesec."


"Kroz svoju priču sam naučila nekoliko stvari. Jedna od tih je da čovjek od sebe nikada ne smije odustati unaprijed. Naučila sam se strpljenju i, rekla bih, upornosti da tu svoju malu ideju pretvorim u posao koji ima kupce. Nadalje, naučila sam da nema malog prihoda i da nema maloga troška, iza svega stoji rad. Naučila sam da su zapravo predrasude nešto na čijem ublažavanju stalno treba raditi. Nekako mi se čini da sam tim svojim malim poslom pomjerila bar jedan mali kamenčić predrasuda o mirovini, ženama, poduzetništvu.


"Moja prespektiva je nekoliko desetljeća. Ono što mlađima, a i sebi mlađoj poručila, pa i naglasila je, ne propustite prilike za školovanje, obrazovanje, sakupljanje znanja, formalnog ili neformalnog. Super je ako su u mogućnosti obrazovanje, znanje i vještine savladati formalno, strudirajući. Ja nisam tako učinila, odlučila sam se za neki drugi put. Sve ono što naučimo kroz formalno i neformlano obrazovanje, što naučimo družeći se i radeći s ljudima, je zapravo jedna imovina koje često nismo svjesni."


Tek onda kada je i sama osvijestila tu imovinu, njen posao je dobio jedan drugi polet i jedan drugi oblik. Postala je osoba sa više samopouzdanja, dovoljno da krene dalje i onda kada se dogode propusti, greške i pogrešne odluke.


"Ne odustati od sebe. Uzeti i primiti iz okoline, od ljudi, od sustava, od tehnologije, sve ono što možemo ponijeti, a da to postane naša trajna imovina. Sa takvom imovinom nekako ćemo, čini mi se, biti u malo boljoj mogućnosti da svoj život vodimo u smjeru u kojem želimo." - Gordanina je poruka "mlađoj sebi".Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.


Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.


Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.


Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.


Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.

30 views0 comments

Recent Posts

See All
 
šta ja isplaniram (640 x 640 px).png

ZAŠTO NAZIV MISIJA MOGUĆE?

Osim što zvuči poznato, naziv predstavlja izraz životne filozofije svih koji doprinose ili koriste ovu platformu. Ne prepuštamo se naučenoj bespomoćnosti, ne očekujemo da nam neko ponudi rješenja i preuzme odgovornost. Radimo ono što je u našoj moći, pomažemo jedni drugima i radujemo se uspjehu svakoga ko doprinosi boljem svijetu za sadašnje i buduće generacije.


Mnogo mladih ne dobija prave poslovne prilike nakon završenog obrazovanja i zato ne uspijeva pokazati svoj puni potencijal. Oglasi za posao traže iskustvo koje nisu uspjeli steći uz obrazovanje. Sa druge strane, generacija iskusnih stručnjaka treba pomoć da svoje znanje i iskustvo zabilježi i prenese što širem krugu, a digitalni sadržaji su za to najbolji način.

Međugeneracijska sinergija u planiranju, kreiranju i distribuciji digitalnih sadržaja zasnovanih na znanju jedan je od najboljih načina za napredak prema realizaciji CIljeva održivog razvoja.

 
Image by Ryoji Iwata

DOBRO DOŠLI U MISIJU MOGUĆE!

Otkud i zašto Misija Moguće?

Inspiraciju za Misiju Moguće pronalazimo u vlastitim iskustvima – malim i velikim pobjedama. Mozaik poruka “mlađima sebi” zasnovan je na životnim iskustvima i lekcijama naučenim iz strahova, sumnji, i realnih izazova. Imajući na umu generaciju koja tek započinje životni i profesionalni put, vjerujemo da su međugeneracijska sinergija i kreiranje digitalnih sadržaja zasnovanih na znanju - najbolja rješenja.


Ne samo kroz Akademiju i Mentorski program, nego i seriju savjeta, želimo kreirati online prostor koji će uvezati sve koji vjeruju u obrazovanje, razumne rizike i poduzimanje onoga što je u našoj moći sa svije učinimo boljim.


Misija Moguće mladima pruža prilike da savladaju prepreke, steknu iskustvo i pokažu svoj potencijal. Iskusnim stručnjacima, poduzetnicima i aktivistiima koji žele dati doprions realizaciji CIljeva održivog razvoja, daje mogućnost da biraju i angažiraju odgovarajuće mlade pomoćnike i pripravnike koji će im biti korisni i isplativi od prvog dana.