• misijamoguce

Martina Žgomba: Moguće je kreirati posao po vlastitoj mjeri


Martina Žgomba je jedna od mladih žena koje su napravile posao baš po svojoj mjeri.

"Vlasnica sam obrta ,Alfa i omega' putem kojeg pružam usluge kao virtualni asistent. Pomažem mikro, malim i srednjim poduzetnicima te fizičkim osobama u administrativnim poslovima, u optimizaciji poslovnih procesa, u organizaciji poslovanja, ali i u organizaciji vremena."


Pored toga što je virtualni asistent, Martina je kreirala i svoj online program, na kojem uči druge kako da pokrenu vlastiti posao i postanu virtualni asistenti."Virtualni asistenti su samozaposlene osobe. Oni su poduzetnici, osobe koje svoje usluge pružaju udaljenim putem, tj. online i od tuda naziv ,virtualni'. Nije da je to robot, to je fizička osoba koja radi odakle god, najčešće od kuće i pruža svoje usluge elektronskim putem. Radi za više klijenata i sam sebi obezbjeđuje opremu za rad. To znači da poduzetnici koji angažiraju virtualnog asistenta oni njega ne zapošljavaju, već je on njegov poslovni suradnik, partner, koji za njega obavlja određene zadatke."


Postoje različite vrste usluga koje pružaju virtualni asistenti. Najčešće su to administrativne, računovodstveno-finansijske usluge, ali tu su marketinške usluge, neke u oblasti korisničke podrške ili oblasti optimizacije poslovnih procesa, rad u različitim alatima, vođenje projekata.

Spektar usluga koje virtualni asistenti pružaju je širok, shodno njihovim stečenim znanjima i iskustvu.


"Moj put je tekao na način da, stvarno, svaki posao koji sam ja htjela jesam i radila, i nakon nekoliko godina rada došla do točke da sam odradila svoje. Imala sam osjećaj da sam napravila sve što sam trebala, naučila sve što sam mogla i tim uvidjela što dalje želim ili ne želim."


Martina nije razmišljala o poduzetništvu. Prije samo pet godina nije mogla ni zamisliti da će biti poduzetnica u budućnosti.


"Bilo je poteškoća i prepreka, ali mislim da su izazovi i prepreke na putu samo ovdje kako bismo sebi dokazali koliko je naša želja jaka. Koliko jako želimo nešto sebi ostvariti. To je samo jedna prepreka. Recimo, kada zamišljaš put, to su stepenice ka nekom vrhu, ka ostvarenju tvojih karijernih snova. Znači, ta prepreka je samo jedna stepenica."


Bilo joj je jako teško riješiti se uvjerenja koje je prikupila tijekom odrastanja.


"Ta uvjerenja su bila moja navjeća stepenica. To su ograničavajuća uvjerenja, da je poželjno da se zaposliš u državnoj firmi, državnoj službi, dobiti posao na određeno, onda imaš posao zastalno i to je to. Tako sam ja radila sedam godina u banci, gdje sam imala ugovor na neodređeno. To mi je bio jedan od težih koraka, preći u manju tvrtku, raditi kod privatnika i sa ugovora na neodređeno otići na ugovor na određeno i probni rok od mjesec dana."


Kada je prešla tu prepreku, Martina se osjećala oslobođeno. Više joj nije bio problem da, ako joj negdje ne odgoavara, ode i promijeni.


"Sve se događa s razlogom i svaka situacija u kojoj sam se našla, i tada pomislila da – nema smisla, a zapravo sve ima smisla i sve te vodi to tog mjesta gdje trebaš doći. Pored toga, važno je slušati sebe, onaj svoj unutarnji glasić."


Bez obzira što ti tvoji bližnji žele najbolje, većinom oni gledaju iz svoje prespektive i iskustva, i najčešće progovaraju iz razine straha, pogotovo roditelji da bi te zaštitili, jer ti žele najbolje.

"Takve stvari znaju pokolebati da odustaneš od svojih želja i snova, pogotovo mlade osobe koje nemaju izgrađen svoj karakter i još nisu sigurne u sebe i svoje sposobnosti" - Martinina je poruka "mlađoj sebi".Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način. Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima. Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega. Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.


Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.

128 views0 comments

Recent Posts

See All
 
šta ja isplaniram (640 x 640 px).png

ZAŠTO NAZIV MISIJA MOGUĆE?

Osim što zvuči poznato, naziv predstavlja izraz životne filozofije svih koji doprinose ili koriste ovu platformu. Ne prepuštamo se naučenoj bespomoćnosti, ne očekujemo da nam neko ponudi rješenja i preuzme odgovornost. Radimo ono što je u našoj moći, pomažemo jedni drugima i radujemo se uspjehu svakoga ko doprinosi boljem svijetu za sadašnje i buduće generacije.


Mnogo mladih ne dobija prave poslovne prilike nakon završenog obrazovanja i zato ne uspijeva pokazati svoj puni potencijal. Oglasi za posao traže iskustvo koje nisu uspjeli steći uz obrazovanje. Sa druge strane, generacija iskusnih stručnjaka treba pomoć da svoje znanje i iskustvo zabilježi i prenese što širem krugu, a digitalni sadržaji su za to najbolji način.

Međugeneracijska sinergija u planiranju, kreiranju i distribuciji digitalnih sadržaja zasnovanih na znanju jedan je od najboljih načina za napredak prema realizaciji CIljeva održivog razvoja.

 
Image by Ryoji Iwata

DOBRO DOŠLI U MISIJU MOGUĆE!

Otkud i zašto Misija Moguće?

Inspiraciju za Misiju Moguće pronalazimo u vlastitim iskustvima – malim i velikim pobjedama. Mozaik poruka “mlađima sebi” zasnovan je na životnim iskustvima i lekcijama naučenim iz strahova, sumnji, i realnih izazova. Imajući na umu generaciju koja tek započinje životni i profesionalni put, vjerujemo da su međugeneracijska sinergija i kreiranje digitalnih sadržaja zasnovanih na znanju - najbolja rješenja.


Ne samo kroz Akademiju i Mentorski program, nego i seriju savjeta, želimo kreirati online prostor koji će uvezati sve koji vjeruju u obrazovanje, razumne rizike i poduzimanje onoga što je u našoj moći sa svije učinimo boljim.


Misija Moguće mladima pruža prilike da savladaju prepreke, steknu iskustvo i pokažu svoj potencijal. Iskusnim stručnjacima, poduzetnicima i aktivistiima koji žele dati doprions realizaciji CIljeva održivog razvoja, daje mogućnost da biraju i angažiraju odgovarajuće mlade pomoćnike i pripravnike koji će im biti korisni i isplativi od prvog dana.