• misijamoguce

Mladima koji počinju svoj profesionalni put već treći mjesec skupljamo međugeneracijske poruke

Updated: Oct 24


Započela sam Misiju Moguće kao eksperiment, i na kraju trećeg mjeseca nove ideje se množe, cijeli proces poprima svoje oblike i ojačava svakim danom. Uskoro ćemo zaokružiti 100 dana, i to ću iskoristiti kao dodatnu priliku da izvučem neke zajedničke pouke i poruke, nadajući se da nekome mogu biti korisne u traženju prvih poslovnih prilika.

Jedno od najčešćih pitanja kod dogovaranja ovih interviewa je "zašto baš ja?". Moj najčešći odgovor je da sam sigurna da svako ima bar jednu priču o vlastitoj pobjedi iz koje neko može nešto naučiti.


Treći mjesec je nekako proletio začas, a počeo je gostovanjem Sanje Veletanlić, koja je pričala o svom iskustvu koje je dokazalo da je moguće živjeti gdje god želiš i tražiti i naći klijente bilo gdje u svijetu. Inspirativna priča je govorila upravo o tome - kakve sve mogućnosti nam pružaju digitalni alati i online povezanost. Sanju sam upoznala upravo tako. Nikad se nismo uživo srele, ali nas to nije spriječilo da razmijenimo energiju i ideje. Čak me nedavno pozvala i u goste u svom podcastu gdje smo pričale skoro cijeli sat!Naredna akterica bila je Hana Tiro, koja je pričala o primjeru svoje online zajednice u kojoj je povezala balkanske umjetnike. Željela je stvoriti platformu koja će dopustiti mladima da prikažu svoj rad. Iako je ideja nastala prije 6 godina, sa aktivnom implementacijom Hana je započela tek prije godinu dana. „Razlozi za to leže u mojoj nesigurnosti, nedostatku vremena, i u činjenici da sam rješenja tražila izvana, umjesto da sam se oslonila na svoju zajednicu Balkan Art Scene." – pričala je Hana.Ovaj mjesec donio je i jednu od najvažnijih, i meni jedna od najdražih epizoda, sa našom Ninom, s kojom sam razgovarala o kampanji Govorimo o mogućnostima, posvećenoj promociji jednakih prava za djecu sa teškoćama u razvoju. Mislim da je mnogima od nas baš ova kampanja pomogla da razumijemo koliko je bitno da govorimo o mogućnostima, umjesto da se fokusiramo na poteškoće. Meni je sigurno dala inspiraciju i za ovaj eksperiment nazvan Misija Moguće.


Četvrta po redu, ali u vrhu po popularnosti, bio je interview sa Tamarom Jurković iz Otočca. Razgovor smo snimale nekoliko dana prije Tamarinog gostovanja u jednom od najpopularnijih TV programa, Nedjeljom u 2, a govorila je o ostvarenoj namjeri da dotadašnje iskustvo i pročitanu literaturu pretvori u vlastiti posao, u kojem je sva njena kreativnost mogla doći do izražaja. Htjela da bira sa kim će surađivati i na koji način želi raditi.


“Htjela sam stvoriti jednu malu zajednicu, u kojoj će moje životne vrijednosti doći više do izražaja. Ja sam više za pruženu ruku, suradnju i pomoć nekome, za vjetar u leđa, nisam za strogi okvir u kojem sam se par godina nalazila.” – govorila je Tamara.


Sve priče su protkane mudostima, kreativnom i inspirativnom energijom, i naprosto moram vjerovati da će s vremenom osvajati sve više digitalnih srca, i donositi što više ohrabrenja i pomoći mladima kroz njihov put od obrazovanja do prvog posla.


Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.


Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.


Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.


Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.


Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.

62 views0 comments
 
šta ja isplaniram (640 x 640 px).png

ZAŠTO NAZIV MISIJA MOGUĆE?

Osim što zvuči poznato, naziv predstavlja izraz životne filozofije svih koji doprinose ili koriste ovu platformu. Ne prepuštamo se naučenoj bespomoćnosti, ne očekujemo da nam neko ponudi rješenja i preuzme odgovornost. Radimo ono što je u našoj moći, pomažemo jedni drugima i radujemo se uspjehu svakoga ko doprinosi boljem svijetu za sadašnje i buduće generacije.


Mnogo mladih ne dobija prave poslovne prilike nakon završenog obrazovanja i zato ne uspijeva pokazati svoj puni potencijal. Oglasi za posao traže iskustvo koje nisu uspjeli steći uz obrazovanje. Sa druge strane, generacija iskusnih stručnjaka treba pomoć da svoje znanje i iskustvo zabilježi i prenese što širem krugu, a digitalni sadržaji su za to najbolji način.

Međugeneracijska sinergija u planiranju, kreiranju i distribuciji digitalnih sadržaja zasnovanih na znanju jedan je od najboljih načina za napredak prema realizaciji CIljeva održivog razvoja.

 
Image by Ryoji Iwata

DOBRO DOŠLI U MISIJU MOGUĆE!

Otkud i zašto Misija Moguće?

Inspiraciju za Misiju Moguće pronalazimo u vlastitim iskustvima – malim i velikim pobjedama. Mozaik poruka “mlađima sebi” zasnovan je na životnim iskustvima i lekcijama naučenim iz strahova, sumnji, i realnih izazova. Imajući na umu generaciju koja tek započinje životni i profesionalni put, vjerujemo da su međugeneracijska sinergija i kreiranje digitalnih sadržaja zasnovanih na znanju - najbolja rješenja.


Ne samo kroz Akademiju i Mentorski program, nego i seriju savjeta, želimo kreirati online prostor koji će uvezati sve koji vjeruju u obrazovanje, razumne rizike i poduzimanje onoga što je u našoj moći sa svije učinimo boljim.


Misija Moguće mladima pruža prilike da savladaju prepreke, steknu iskustvo i pokažu svoj potencijal. Iskusnim stručnjacima, poduzetnicima i aktivistiima koji žele dati doprions realizaciji CIljeva održivog razvoja, daje mogućnost da biraju i angažiraju odgovarajuće mlade pomoćnike i pripravnike koji će im biti korisni i isplativi od prvog dana.