• Nela Kacmarcik - Maduna

Vahida Marić: Promjene su neminovne i sve možemo gledati dugoročno

Updated: Oct 24

Mlada Mostarka koja sama sebi kreira posao i sama se bori za svoje prilike naglašava da, iako je Mostar njeno mjesto prebivališta, ona već godinama živi na različitim lokacijama, i osjeća da je po tome posebna. „Čak i moj naglasak više nije toliko mostarski, osjetim da se iznijansirao u kombinaciji sa ostalim. Moj boravak u drugim gradovima, bilo da je bio poslovni ili akademski, uvijek je donosio nova iskustva i prijateljstva. Mislim da je to bitno i za mlada i za one malo starije – čak i ovaj vid razgovora omogućava da izađemo iz svojih sredina i tako proširimo vidike.“ - kaže Vahida.
Razmišljajući o svojoj Misiji Moguće, Vahida se sjetila svojevrsnog testa sa početka pandemije. „Imala sam angažman u sferi marketinga, čime se bavim još od vremena svog studiranja – uglavnom su mi klijenti bili kompanije, udruženja i mali biznisi iz Engleske i Amerike. Već sam bila navikla da se sva moja komunikacija s klijentima odvija putem interneta - ali nisu svi članovi timova bili spremni - bilo je izazovno i prikupiti podatke i premjestiti komunikaciju na društvene mreže.“


Organizacija događaja postala je dodatno izazovna s početkom pandemije, jer u tom trenutku još uvijek su bile otvorene opcije odvijanja događaja i online i uživo. „Veći dio tima je odlučio u korist događaja uživo, ali smo tad testirali kako sve što se dešava propratiti i online – kroz newsletter, na društvenim mrežama, uz watsapp i viber. Naravno, u ciljnoj skupini smo imali i ljude koji su bili stariji i koji ne koriste društvene mreže. Sve je to bilo prilično stresno za sve koji su radili na tome.“- priča Vahida.


Ipak je sve prošlo uspješno i rezultati su bili odlični. „Čim smo završili prvi event, primili smo velik broj prijava i za naredni.“ Vahidi je ovo iskustvo pomoglo da nauči lekciju – da sve što nam izgleda dramatično i nemoguće – možemo testirati i na taj način pomjeriti svoje granice. „To iskustvo je bilo prije neke dvije godine i tada je bilo svima stresno. Kroz ove dvije godine imali smo i uspona i padova u online komunikaciji, a do sad smo prihvatili da se neke stvari odvijaju puno brže i lakše odvijaju online i prepoznajemo sve prednosti toga. Iako komunikacija licem u lice sigurno ima prednosti koje se ne mogu izbrisati. To je super primjer kako se ne treba boriti protiv promjena, nego svjesno prilagoditi svoj pristup.“ – zaključuje Vahida.


Jedna od promjena koju Vahida promovira u svom radu je savjet klijentima za koje pruža marketinške usluge - da prihvate značaj društvene odgovornosti i da u svom poslovanju usvoje principe održivosti. Iako nekim to izgleda kao jedna od nepotrebnih i neželjenih promjena koju je teško prihvatiti, Vahida je sigurna da će ova promjena donijeti boljitak za sve: „Kroz moje davno iskustvo iz UNICEF-a, usvojila sam naviku da razmišljam kako uvijek na prvo mjesto staviti ljude i djecu, kvaliteta života. Mojim iskustvom rada u poslovnom sektoru, nekako sam balansirala između dvije naizgled suprotstavljene strane, jer definicija biznisa na prvo mjesto stavlja profit.“


Vahida je ponekad mogla čuti komentare o tome kako neka društveno odgovorna aktivnost „zvuči lijepo, ali ne donosi korist“. Ona kaže da je potajno i sretna zbog novih zahtjeva koje će kompanije morati ispuniti na putu ka ciljevima održivog razvoja.


„To je neminovna promjena, jer sve što se radi treba promatrati dugoročno. Naravno da se profit mora ostvariti, ali isto tako svaka kompanija mora razmišljati da će biti u društvu i nakon pet, deset ili petnaest godina, i da taj doprinos kvalitetu života zapravo koristi svima.“

Vahida zaključuje da i partneri iz Evropske unije i svijeta, klijenti i uposlenici kompanija svakodnevno traže sve više i više od kompanija, ali da je upravo pandemija dokazala šta je sve moguće, pogotovo ako su tražene promjene u korist okoliša, društveno marginaliziranih grupa ili društvenog boljitka. „Mislim da je ključna riječ 'komplementarno' kad se govori o interesima biznisa i društva, jer jedno bez drugog ne može.“


Misija Moguće je virtualni prostor za međugeneracijsku sinergiju i popravljanje raspoloženja na vrlo ozbiljan način.


Umjesto o problemima, pričamo o rješenjima.


Ne pričamo o razočarenjima, nego o mogućnostima, jer se iz svakog problema može dobiti inspiracija za neko rješenje ili poduzimanje nečega.


Na taj način, umjesto naučene bespomoćnosti, promoviramo načine za savladavanje prepreka i ono što smo kroz to naučili.


Želite dati doprinos Misiji Moguće? Javite se.


12 views0 comments

Recent Posts

See All
 
šta ja isplaniram (640 x 640 px).png

ZAŠTO NAZIV MISIJA MOGUĆE?

Osim što zvuči poznato, naziv predstavlja izraz životne filozofije svih koji doprinose ili koriste ovu platformu. Ne prepuštamo se naučenoj bespomoćnosti, ne očekujemo da nam neko ponudi rješenja i preuzme odgovornost. Radimo ono što je u našoj moći, pomažemo jedni drugima i radujemo se uspjehu svakoga ko doprinosi boljem svijetu za sadašnje i buduće generacije.


Mnogo mladih ne dobija prave poslovne prilike nakon završenog obrazovanja i zato ne uspijeva pokazati svoj puni potencijal. Oglasi za posao traže iskustvo koje nisu uspjeli steći uz obrazovanje. Sa druge strane, generacija iskusnih stručnjaka treba pomoć da svoje znanje i iskustvo zabilježi i prenese što širem krugu, a digitalni sadržaji su za to najbolji način.

Međugeneracijska sinergija u planiranju, kreiranju i distribuciji digitalnih sadržaja zasnovanih na znanju jedan je od najboljih načina za napredak prema realizaciji CIljeva održivog razvoja.

 
Image by Ryoji Iwata

DOBRO DOŠLI U MISIJU MOGUĆE!

Otkud i zašto Misija Moguće?

Inspiraciju za Misiju Moguće pronalazimo u vlastitim iskustvima – malim i velikim pobjedama. Mozaik poruka “mlađima sebi” zasnovan je na životnim iskustvima i lekcijama naučenim iz strahova, sumnji, i realnih izazova. Imajući na umu generaciju koja tek započinje životni i profesionalni put, vjerujemo da su međugeneracijska sinergija i kreiranje digitalnih sadržaja zasnovanih na znanju - najbolja rješenja.


Ne samo kroz Akademiju i Mentorski program, nego i seriju savjeta, želimo kreirati online prostor koji će uvezati sve koji vjeruju u obrazovanje, razumne rizike i poduzimanje onoga što je u našoj moći sa svije učinimo boljim.


Misija Moguće mladima pruža prilike da savladaju prepreke, steknu iskustvo i pokažu svoj potencijal. Iskusnim stručnjacima, poduzetnicima i aktivistiima koji žele dati doprions realizaciji CIljeva održivog razvoja, daje mogućnost da biraju i angažiraju odgovarajuće mlade pomoćnike i pripravnike koji će im biti korisni i isplativi od prvog dana.